Erasmus+ Ifjúsági szakember mobilitás 2016 - Luminosus HU

Luminosus, n.o. non-profit szervezet
Tartalomhoz ugrás
ERASMUS+ IFJÚSÁGI SZAKEMBER MOBILITÁS 2016
Szervezetünk munkatársa az Erasmus+ Ifjúsági Szakember Egyéni Mobilitás program keretén belül hét hetes szakmai gyakorlatban részesült az angliai Portsmoth városban.

 
Időtartam: 2016. október 20. – 2016. december 8.
 
Helyszín: Egyesült Királyság, Anglia, Portsmouth
 
Pályázat címe: Youth Worker´s Experience in the UK

A résztvevő, Bajusz Edina beszámolója:

 
A Luminosus, non profit szervezetnél alkalmam nyílt ifjúsági projektekben részt venni, koordinátorként és külföldi ifjúsági cserékben résztvevőként, majd pályázatírásban is részt vállaltam. Testhezállónak éreztem ezen munkakör betöltését, tetszett az ezzel kapcsolatos szervezés, továbbképzések, utazás, fiatalos légkör, folyamatos pörgés.
 
A Luminosus, n.o. hozzájárult, megvalósult projektjein és rendezvényein belül a régió társadalmi-szociális-kultúrális fejlődéséhez. Nagy hangsúlyt fektet az ifjúsággal való foglalkozásra. A jövőben is ezt az utat hivatott követni. Egyre sikeresebb ezen területen, és külföldről is sok megkeresés érkezik, amelyben társszervezőnek kérik fel szervezetünket. A szervezet vezetője, Bálint Annamária javaslatára pályázatot írtam, hogy individuálisan vegyek részt mobilitási programban, így inspirálódjak és fejlesszem magam az ifjúsági pályázatokban. A sikeres pályázatának köszönhetően fejleszthettem szakmai tudásomat 7 héten át az angliai Portsmouthban.
 
A pályázatunk elsődleges céljául azt tűztem ki, hogy hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozzak, elsajátítsak olyan módszereket, amelyeket külföldön a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására használnak. Hiszen régiónkban sok a munkanélküli fiatal…
 
A pályázatban partnerszervezetünk az angliai - Portsmouthban székelő IBD Partnership volt.
 
A fogadó szervezet az IBD szervezésében, különböző szervezeteknél teljesítettem önkéntes időszakomat. Elsőként szervezetüknél végeztem adminisztratív feladatokat. Majd fogyatékos gyerekekkel foglalkoztam az Enable Ability általi szervezésben végül egy angol óvodában szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztam.   Végül egy olyan szervezetnél szereztem munkatapasztalatokat, akik a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci integrálására fekteti a hangsúly – British Heart Foundation
 
Az Enable Ability szervezet foglalkozásai különböző helyszíneken Redwood Park School, Charter Community Sport Centre épületében valósultak meg / Foglalkozásaik egy speciális szakközépiskola épületében és egy sport központban valósultak meg.
 
Foglalkozásaik általában egy témakör köré épültek (mivel közeledett a Halloween majd a karácsony az asztali foglalkozások e téma köré fonódtak). Az asztali foglalkozásokon kívül lehetőségük volt a gyerekeknek az iskola udvarán sportolni, valamint rendelkezésre állt ugrálóvár, és további két játszóhelyiség.  Az Enable Ability szervezését profizmus és gyakorlatiasság jellemezték.
 
(Hetente egyszer pedig egy hamisítatlan angol középiskola sport központjában sportoltunk a sérült gyerekekkel.)
 
A fogyatékos gyerekekkel először volt alkalmam foglalkozni, a velük töltött idő, az ott szerzett tapasztalatok legmeghatározóbb pontja az önkéntes tevékenységemnek/időszakomnak. Úgy éreztem magam köztük, mintha más világba csöppentem volna. Csodálatos embereket ismertem meg bennük, mindenkinek tele van a lelke szeretettel és tisztasággal. A sérült gyerekekkel történő foglalkozás során olyan élményekben és együttműködésben volt részem, amely során fejlődött az empátia, tolerancia, segítőkészségem.
 
Az angol óvodában (Binsteed Childcare Services Ltd)  szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztam. Elsajátítottam készségfejlesztő gyakorlatokat, angol játékokat, hogyan zárkóztatják fel a különböző kultúrából érkező gyerekeket, akik eltérő szintű nyelvtudással rendelkeznek.
 
Meglátásom szerint régiónkban nagyon kevés az olyan intézmény, amely a fiatalokkal való rendszeres, szisztematikus munkát tűzné ki céljául. Még nehezebb olyan intézményt találni, amely sérült, sajátos nevelési igényű, vagy hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozna, és a non-formális oktatás eszközeivel tanítaná, nevelné őket. Szervezetünk keretein belül olyan programok szervezését tűztük ki célul és olyan programokat koordinálunk, amely az Ung-vidéki magyar ajkú fiatalokkal való munkát helyezi a középpontba. Ez azt jelenti, hogy fiataljainkhoz közelebb hozzuk Európát azzal, hogy a kiépült EU-n belüli kapcsolati hálózatunk fiataljaival megismerkedhetnek, esetleg találkozhatnak, és az ifjúsági cserék kapcsán tudásukat közösen fejleszthetik, egy adott témába együtt merülhetnek el. Ezáltal nemcsak az adott problémáról szereznek többlettudást a fiatalok, de észrevétlenül bővülnek kulturális ismereteik, fejlődik személyiségük, nyitottabbá válnak a világra és nem utolsó sorban egyre jobban kommunikálnak idegen nyelven. A fiatalokkal való szisztematikus munkánknak hosszú távon az a célja, hogy régiónk fiataljai egyrészt nyitottak legyenek a világra, tapasztalják meg, hogyan élnek és dolgoznak más országok fiataljai, de ugyanakkor legyenek büszkék otthonukra, és ismerjék fel, hogy minden régiónak óriási szüksége van a saját értelmes, tettre kész fiataljaira.
 
 
Nem csak szakmai élményeket szereztem ez idő alatt, hanem megismertem egy másik kultúrát. Nagy szerepe volt ebben ezt a host familymnek/vendéglátó családomnak, akik az angol gasztronómia hagyományos ételeit varázsolták nap mint nap az asztalra. pl. fish pie, fisk cake, fish and chips, Sunday roast, salmon with potato, pork steak with roast potato and yorkshire pudding, Irish beef with mashed potatos,  Sunday roast. Az ételeket kiváló ízvilág, tengerparti város lévén halban gazdag ételek, sok - sok zöldség jellemezték
 
Számos Angliában ismeretes ünnepnek/kalendáris szokásnak voltam részese. Többek között Bonfire nights, az emberek szűkebb családi körben tűzijátékkal ünneplik a 400 évvel ezelőtti eseményt, amikor meghiúsult a parlament felrobbantása. Október végén az utcákon egyre több ember viselt pipacs virág alakú kitűzőt, megtudtam, hogy a pipacs virága a háborús áldozatok iránti tisztelet jelképe. Az emberek több mint két héten keresztül  viselik a poppyt/pipacsot kitűzőt.
 
Október 31-én Halloween napján színes hóbortos olykor ijesztő kosztümökbe bújtak az emberek, gyermekek és felnőttek egyaránt, a kora esti órákban pedig csokiért kopogtattak a házak ajtajain.
 
Számomra ez a program nem csak szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt. Nekem sokkal többet adott. Önismeretre tanított, erősítette bennem az elfogadás, tolerancia érzését, kitartóbbá, nyitottabbá tett, értékes emberekkel ismerkedhettem meg.
 
Végszóként mindenkinek (fiatalnak) ajánlani tudom, hogy vegyen részt önkéntes programokban, utazzon, olyan személyiségfejlődésen megy keresztül, és szerteágazó ismeretekre valamint tapasztalatokra tehet szert egy interkulturális közegben, amelyet itthonról elképzelni sem tud. Ne féljünk az ismeretlentől!
Created with WebSite X5
JELENTKEZZ!
@ EMAILEZZ!

Kövess minket!
Vissza a tartalomhoz