KIADVÁNYOK - Luminosus HU

Luminosus, n.o. non-profit szervezet
Tartalomhoz ugrás
KIADVÁNYOK
Szervezz ÖMIvel! - Megjelent online kézikönyvünk

Van egy álmod, terved, melybe egyedül nem mersz belevágni? Szeretnél megvalósítandó ötleteidhez segítőket, önkénteseket toborozni? Akkor nagy hasznodra lehet a megjelent Szervezz ÖMIvel! című online kézikönyvünk, ami egy bárki számára elérhető segédlet az önkéntesekkel való munkához.
Az Önkéntesmenedzsment 2.0 című projektünk célja a fiatalok társadalmi részvételének erősítése. Ennek érdekében a három partnerszervezet (Talentum Alapítvány, Luminosus n.o., Caritas Szabadka) munkatársai és fiatal önkéntesei megalkottak egy jól használható online kézikönyvet, ami az önkénteskoordinátoroknak nyújt gyakorlati útmutatást. A kiadvány Ömi és barátai történetén keresztül mutatja be, hogyan lehet megvalósítani egy projektet önkéntesek segítségével, emellett hasznos szakmai anyagokat is találsz az önkéntesmenedzsment témakörében a toborzástól az elköszönésig.
Ha lapozgatnád, kattints a bal oldali képre.
Ha letöltenéd pdf-ben, katt ide.

A projekt az Erasmus+ pályázati program keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg.


Cs. Nagy Lajos: Medvesalja magyar nyelvjárási atlasza

A kiadott nyelvjárási atlasz Cs. Nagy Lajos 20 éves kutatómunkájának gyümölcse.

A nyelvjárási atlasz hozzájárul egy határon túli, eddig jórészt ismeretlen, viszonylag zárt néprajzi és nyelvjárási tájegységének a megismertetéséhez. A kutatás helyszínei: Sőreg, Ajnácskő, Csevice, Gömöralmágy, Dobfenek, Gömörpéterfala, Óbást, Egyházasbást, Bakóháza, Vecseklő, Medveshidegkút, Tajti. Jelen atlasz 750 térképlapja segítségével kívánja bemutatni a legjellemzőbb hagyományos használati tárgyak, ételek megnevezéseit, a lexikai, alaktani és fonetikai változatok térbeli realizációit. Ez az első olyan informatizált atlasz, melyben a gyűjtője saját anyagát teszi közzé. Nemcsak a nyelvjáráskutatónak ad hasznos információkat egy nyelvatlasz, hanem a nyelvtörténésznek, az elméleti nyelvésznek, a néprajz, a településtörténet stb. kutatójának is, sőt az anyanyelve iránt érdeklődő olvasónak.

Cs. Nagy Lajos: Medvesalja magyar nyelvjárási atlasza. Luminosus n.o. Kiadó, Nagykapos (Veľké Kapušany),
2011 (798 lap)

A könyvkiadást a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatta.
Nyitnikék - Prága. Táncba szőtt történetek


A Lacza Tihamér szerkesztésében napvilágot látott mű az amatőr felvidéki magyar néptáncegyüttesek egyik „legkülönlegesebb” tagjának aranykorát mutatja be a feljegyzések, visszaemlékezések tükrében.

A Nyitnikék valóban különleges helyet foglal el a felvidéki együttesek táborában – ahogy erről a szerkesztő, Lacza Tihamér is vall könyve fülszövegében: Ha megkíséreljük elhelyezni az „ős” Nyitnikéket a felvidéki magyar néptáncmozgalomban, túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy egyedülálló jelenség volt.

https://felvidek.ma/2017/05/nyitnikek-tancba-szott-tortenetek/

A kiadvány megrendelhető az office@luminosus.sk email címen, ára 8 euró + postaköltség.
"Őseinket felhozád" A nagykaposi millecentenáriumi emlékműállítás története


Az 1996-os millecentenáriumi emlékműállítás történetét dolgozza fel a könyv visszaemlékezések, kordokumentumok alapján. Írta és szerkesztette: Kozsár Miklós


A kiadvány megrendelhető az office@luminosus.sk email címen, ára 8 euró + postaköltség.
Created with WebSite X5
JELENTKEZZ!
@ EMAILEZZ!

Kövess minket!
Vissza a tartalomhoz